DE SPECIALIST IN HET DUURZAAM EN ONDERHOUDSVRIJ RENOVEREN VAN DAKKAPELLEN

Het verschil tussen witte en zwarte bitumen dakbedekking

Datum

Bitumen is een welbekend dakbedekkingsmateriaal dat wordt gebruikt voor het waterdicht maken van platte of licht hellende daken. Er zijn twee hoofdsoorten bitumen die worden gebruikt voor dakbedekking: wit en zwart bitumen. Hoewel ze op elkaar lijken, hebben ze duidelijke verschillen in samenstelling, eigenschappen en toepassing. Dakkapel Onderhoudsvrij legt de verschillen voor u uit in dit artikel.
bitumen dakbedekking

Zwarte bitumen

Zwart bitumen is een traditioneel materiaal voor dakbedekking. Het is gemaakt van ruwe olie die is verfijnd en verwerkt om onzuiverheden te verwijderen, waardoor een donkere, stroperige en plakkerige substantie achterblijft. Zwart bitumen wordt vaak gemengd met andere materialen, zoals glasvezel of vilt, om dakmembranen te creëren die duurzaam zijn en een lange levensduur hebben.

Witte bitumen

Witte bitumen daarentegen is een nieuwer type bitumen dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is ook gemaakt van ruwe olie, maar het ondergaat aanvullende bewerkingen om de aromatische koolwaterstoffen te verwijderen die zwarte bitumen zijn donkere kleur geven. Dit resulteert in een helder of wit gekleurd materiaal dat minder stroperig en flexibeler is dan zwart bitumen. Wit bitumen wordt vaak gemengd met reflecterende materialen, zoals titaniumdioxide of aluminium, om de reflectiviteit te vergroten en de hoeveelheid warmte die door het dak wordt opgenomen te verminderen.

Het verschil

Het belangrijkste verschil tussen wit en zwart bitumen is hun reflectiviteit en warmteabsorptie-eigenschappen. Zwart bitumen heeft een lage reflectiviteit en een hoge warmteabsorptie, wat betekent dat het erg heet kan worden in de zon. Wit bitumen daarentegen heeft een hoge reflectiviteit en lage warmteabsorptie, wat betekent dat het meer zonne-energie weerkaatst en koeler blijft dan zwart bitumen. Dit kan helpen om de energiekosten voor het koelen van een gebouw te verlagen.

Een ander verschil tussen witte en zwarte bitumen is de manier waarop het vaak wordt aangebracht op een dak. Zwart bitumen wordt vaak aangebracht bij warm weer met behulp van een verwarmde ketel of fakkel, wat brandgevaar kan opleveren als het niet goed wordt gedaan. Witte bitumen wordt doorgaans aangebracht met behulp van een koude lijm of met een lijm op basis van oplosmiddelen, die veiliger en gemakkelijker aan te brengen is dan de hete methoden die worden gebruikt voor zwarte bitumen. Uiteraard brengt Dakkapel Onderhoudsvrij beide materialen op een veilige manier aan op uw dak.

Samenvattend is zwart bitumen een traditioneel dakbedekkingsmateriaal dat duurzaam is en lang meegaat, maar een lage reflectiviteit en hoge warmteabsorptie heeft. Wit bitumen is een nieuwer dakbedekkingsmateriaal dat meer reflecteert en minder warmte absorbeert, waardoor de temperatuur in de zomer lager blijft dan bij zwarte bitumen.

Meer nieuws lezen? Bekijk onze nieuwspagina.

Wilt u meer informatie over bitumen dakbedekking? Neem dan contact met ons op.

Meer
artikelen